Araç değer kaybı nedir?
Araç değer kaybı, en basit ifade ile çift taraflı bir trafik kazasında aracın kazadan önceki ikinci el piyasa değeri ile kazadan sonraki ikinci el piyasa değeri arasındaki farktır.Meydana gelen bir kaza sonucunda hasar alan araçta yapılan onarım, parça değişimi vesair işlemler nedeniyle aracın ikinci el piyasasındaki değerinin düşmesine araç değer kaybı veya hasar değer kaybı denir. Değer kaybı başvurusu, maddi hasarlı trafik kazalarında aracınızda meydana gelen ve aracın kusuru oranında karşı taraftan istenmesi için yapılır.
Kaynağını 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunundaki haksız fiil kavramından alan değer kaybına göre kusuru ile başka araca çarpan kişi veya çarpan kişinin sigortası zarar görenin aracında meydana gelen değer kaybını karşılamak zorundadır. Değer kaybına sebep olan kusurlu taraf olayda kusursuz olduğunu ispat ederek sorumluluktan kurtulabileceği gibi kusuru oranında bedelden indirim de talep edebilir. Mesela hangi aracın kırmızı ışık ihlali yaptığı belirlenemeyen bir kaza varsayalım. Bu durumda Yüksek Mahkeme yerleşik içtihatlarına göre tarafların kazanın meydana gelmesinde yüzde elli kusurlu olduğu yani yarı yarıya kusurlu olduğu kabul edilir.Ancak kusuru olmadığını ispat ederse herhangi bir taraf pek tabii meydana gelen hasarın yarısını ödemekten kurtulabilir.
Pert nedir?
Fransızca bir kelime olan ‘’perte’’ yani kayıp ,yerleşik bilinen anlamı ile aracın hurda haline gelmesidir. Değersizleşmesi ve kullanılamamasıdır. Aracın kasko sigortası varsa,kasko sigortacısı şirket aracın o günkü raiç değerini tazminat olarak mağdura ödeyeceğinden araç değer kaybı olarak tanımladığımız zarar pert durumunda söz konusu olmayacaktır. Bir aracın kaza sonrasında ağır şekilde hasar alması ve değerini %70 ve üzeri oranda kaybetmesi nedeniyle oluşturulan belge pert kaydı olarak nitelendirilir. Bu kayıt aracın plakasına işlendiği için sigorta şirketleri araba kaskosu bulunan araçların maddi zararını karşılar.Ancak bu durumun gerçekleşmesi için pert kaydının ilk 5 gün içerisinde sigorta kuruluşuna bildirilmesi gereklidir. Bildirim ardından expertiz ve sair incelemeler başlar. Expertiz sonucunda eğer aracın trafiğe geri dönebilecek şekilde tamir edilebilmesi mümkün görülür ve masraf aracın o günkü değerini aşmıyorsa bu durumda pert olan aracın tamiri için gerekli maddi ödenek yapılır.
Zarar gören aracın kaskosunun olmaması durumunda ise hurda değeri ile kaza öncesi halin değeri tespit edilerek aradaki fark zarar verenden istenebilir.
Konusu gelmişken sigorta şirketlerini seçerken düşük bedelli şirketleri tercih edip bir kaza durumunda türlü bahanelerle ödemeden imtina eden bu sigorta şirketleri ile muhatap olmamak adına raiç bedelde sigorta rakamlarına itibar etmekte fayda görüyorum ve bunların tercih edilmesini öneriyorum. Ucuza yapılan sigorta anlaşmalarının sonunda, ayrıca bu sigorta şirketleri ile can sıkıcı süreçler yaşamamak adına ortalama piyasa değerlerinin çok altında firmalara itibar etmeyiniz yada satın almadan ve imzalamadan önce poliçe incelemek için de profesyonel hukuki destek alınız.
Aracınız bir işletmeye ait ise ya da aracın mahrumiyet bedeli yada kazanç kaybından oluşan maddi bedel varsa bunlara ilişkin maddi tazminat talebi ve yargıya intikal halinde yargılama giderlerinden kusur oranında imtina zarar veren taraftan talep edilebilir. İşte tüm bunları değerlendirmek, hesaplatmak için hukuki destek çok önemlidir. Sigorta şirketleri karşısında tek başına mücadele de çoğu zaman hukuki açıdan yetersiz kalabilirsiniz.
Araç değer kaybı kimlerden talep edilir?
Bu talepler sigorta şirketlerine karşı yazılı olarak iletilmelidir. Dolayısıyla meydana gelen trafik kazasında kusuru olmamasına rağmen aracında değer kaybı oluşan araç sahibi kazaya sebep olan kusurlu aracın trafik poliçesini düzenleyen sigorta şirketine başvurabilir. Araç değer kaybının talep edilebileceği çift taraflı kazalarda önce zarar veren sürücü akabinde 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununda işleten diye tanımlanan kişi veya işleten diye sorumlu tutulanlar meydana gelen zarardan ayrı ayrı veya birlikte sorumludurlar. Ancak kazanın sebebi aracın tekniki bir arızası ise bu durumda sürücü sorumlu tutulamaz çünkü işletilen aracın düzenli bakımından yalnızca işleten sorumludur, sürücünün burda bir sorumluluğu yoktur.
Trafik sigortası nedir?
Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası nedir?
İki sigortada aynı anlama gelmektedir. Devlet tarafından bütün motorlu araç sahiplerine yapılması zorunlu tutulmuş olan ve kaza sonucunda diğer araç veya üçüncü şahıslara verebileceğiniz zararlar için size güvence altına alan bir sigorta ürünüdür. Meydana gelen zararda sigorta poliçesinin üst limitine kadar zarar vereni koruma amaçlı bir sigortadır. Zarar veren aracın isteğe bağlı yani zorunlu olmayan, ihtiyari mali sorumluluk sigortası var ise zorunlu mali sorumluluk sigortasının kapsamının sona erdiği noktada ihtiyari mali sorumluluk sigortası devreye girer ve bu kez de ihtiyari mali sorumluluk poliçesinin üst limitine kadar koruma sürer. Fakat burada dikkatinizi çekmek istediğim bir husus şudur ki, trafik sigortası ile kasko sigortası veya isteğe bağlı mali sorumluluk sigortası birbiriyle karıştırılmamalıdır. Kasko sigortası sadece sizin aracınıza gelen zararı karşılar, trafik sigortası veya isteğe bağlı sigorta ise karşı tarafa verilen zararı karşılar ancak zarar veren sizseniz sizin aracınızda meydana gelen zarara karışmaz.