Zararın Tazmini Nedir?
Hukuk dışı bir eylemin meydana gelmesi durumunda oluşacak maddi ve manevi zararı telafi etmek için ödenecek olan bedele Tazminat denir.
Kaç Çeşit Tazminat Davası Vardır?
Maddi ve Manevi tazminat davaları olarak iki grupta açıklanabilir.
Maddi Tazminat Davası
Kanun ve hukuk dışı bir eylemin sonucu olarak bireyin veya kurumun mal varlığında bir zarar veya azalma meydana gelmiş ise, bu zararın giderilmesi için zarar gören tarafından talep edilmesi işlemine Maddi Tazminat Davası denir.
Manevi Tazminat Davası
Yine hukuka aykırı bir eylemin sonucunda bireyin zarar görmesi durumunda, bireyin mağduriyeti, yaşatılan üzüntü ve ıstırapları, bununlar birlikte yol açan acıların telafi ve tazmin edilmesi için açılan davalardır. Bireyin bedensel zarar görmesi veya en kötüsü hayatını kaybetmesi durumunda, hayatta ise kendisine, hayatını kaybetmiş ise kanuni yakınlarına orantılı bir şekilde hesaplanarak tazminat ödenmesine karar verilebilir.
Bu dava türünde ağır bedensel zarar veya ölüm hâlinde, zarar görenin veya ölenin yakınlarına da manevi tazminat olarak uygun bir miktar paranın ödenmesine karar verilebilir.
Hangi Konular için Tazminat Davası Açılabilir?
Bireyin Hayatını Kaybetmesi Durumunda:
- Cenaze masrafları
- Ölümü öncesi tedavi giderleri
- Ölüm öncesi iş yapamaması nedeniyle kayıplar
- Bakmakla mükellef olduğu kişilerin yaşadığı kayıplar dava konusu olacaktır.
Bedeni İşlev ve Uzvun Zarar Görmesi – Kaybı Durumunda
- Tıbbi tedavi giderleri,
- Çalışamama ve kazanç kaybı
- İş hayatı ile ilgili kayıplar
- İşe bağlı gelecekteki kazançların kaybının tazmin edilmesi gerekecektir.
Bireyin Kişilik Haklarının Zedelenmesi Durumunda
Bazı durumlarda, bireyin kişilik hakkının zedelenmesi söz konusu ise, açılacak davada bireyin uğramış olduğu manevi tazminat ödenmesi ile birlikte, saldırının şekli ilgili olarak, düzeltici, hak kaybının önleyeci yaptırım ve yayınlamalara karar verebilir.
Tazminat Miktarı Nasıl Belirlenir?
Maddi ve manevi tazminat davalarında, amaç, bireyin uğramış olduğu hasar ve zararın tazmini ilkesini karşılamaktadır. Bu nedenle, Hâkim, tazminatın kapsamını ve ödenme biçimini, kusurları ve faktörleri değerlendirerek tazminat miktarına karar verebilir. Tazminat bedeli, bireyin zenginleşmesine değil, uğramış olduğu zararın telafi edilmesi oranında hesaplanacaktır.
Tazminat Davaların Hangi Mahkemeler Bakar?
Davacı veya Davalının bulunduğu yerin Asliye Hukuk Mahkemelerinde dava açılabilir. Ancak, öncelikle olarak, davalı kişinin yerleşim yeri Asliye Hukuk Mahkemesidir. Ayrıca, zarar görenin veya görme ihtimalinin olduğu yerin Asliye Hukuk Mahkemesinde de dava açılabilir.
Zaman Aşımı Var mıdır? Ne kadar Süre İçinde Dava Açılabilir?
Tazminat talebine esas olacak davaların, durumun öğrenilmesinden başlayarak iki yıl içerisinde ve her halukarda fiilin işlendiği tarihten başlamak şartıyla 10 yıl içerisinde dava açılmalıdır. Bazı durumlarda istisnai zaman aşımları söz konusu olabilmektedir.