Kira Sözleşmelerinde Tahliye Taahhütnamesinin Önemi

Tahliye Taahhütnamesi nedir?

Tahliye taahhütnamesi kısaca kiracının kiralananı belirli bir tarihte boşaltacağına dair sunduğu irade beyanıdır. Diğer bir ifade ile tahliye taahhütnamesi ile kiracı belirli bir sürenin sonunda kiralananı
boşaltacağının sözünü verir.

Türk Borçlar Kanunu’nun 352.maddesinde düzenlenen bu beyan türü konusu nedeniyle kiracı tahliye taahhütnamesi diye de bilinir. Tahliye tarihi ne yazıyorsa o tarihten sonraki 30 gün kiralayan açısından çok önemlidir ve aşağıda incelenecektir. Aslında kiralananın kiracıya tesliminden sonra düzenlenmiş olması çok önemlidir.Yani kiracı evi teslim almalı ve mümkünse sonrasında noterden yazılı olarak yapılması en kıymetlisidir.

Tahliye taahhütnamesi yazılı olmak zorunda mıdır?

İspat açısından yazılı olmalı ve mutlaka kiracının imzasını taşımalıdır.Kiracının barınma hakkı gibi çok önemli bir hakkının korunması yada elinden alınması dolayısıyla bu tahhütnameyi kiracı dışında diğer aile
bireyleri imzalayamaz (aile olması durumu aşağıda ayrıca incelenecektir) ancak kiracının vekil tayin ettiği bir başka kişi imzalayabilir. Bu durumda da genel vekaletname yetersiz kalmaktadır, tahliye taahhütnamesini imzalayacak vekil kişi için bu hususta özel yetki verildiğini gösterir bir vekaletname düzenlemelidir. Tahliye taahhütnamesinin yazılı olmak zorundalığı hususuna geri dönersek, kural olarak yazılı olması gerekli ve yeterli kabul görülmekle birlikte noterde yapılması kiracının taahhütnameye itiraz etme hakkını neredeyse imkansız hale getirir ve olası bir hukuki ihtilafta mahkemenin kapsamlı bir tahkikat yapması gereğini ortadan  aldırır. Bu sebeple noterden yapılmasını tavsiye ederim. Eğer taşınmaz birden fazla kiracıya kiralanmış ise tahliye taahhütnamesinin her bir kiracı tarafından ayrı ayrı imzalanmış olması gereklidir.

Tahliyesi taahhüt edilen taşınmazın hangi sözleşme kapsamında olduğu ve hangi konut veya işyerinin tahliye edileceği taahhütnamede açıkça anlaşılır olmalı adres bilgileri doğru ve tam olarak belirtilmiş olmalıdır. Tahliye taahhüdü herhangi bir şarta bağlanamaz, şarta bağlı olarak yapılan taahhütler geçersizdir. Taahhütte iki adet tarih bulunmalıdır. İlki düzenleme tarihi diğeri ise tahliye tarihidir. Tahliye taahhüt tarihi sadece ay olarak belirtilmiş ise yani Temmuz 2023 yazılmış ise yargıtay bunu o ayın son günü olarak kabul eder bu yüzden gün ay yıl olarak açıkça belirtilmesi gereklidir.

Tarih kısmı boş olan taahhütnameler geçerli midir?

Tarih kısmı boş olan tahhütnamelerin ev sahipleri tarafından sonradan doldurulmasını yüksek mahkemeler hukuka uygun görmektedir. Ancak 6098 Türk Borçlar Kanunu’nun kesin hükümsüzlük veya irade sakatlıklarından olan mülga kanundaki ifadesiyle; hata, hile ikrah yani yanılma, aldatma ve korkma ile imzalamak zorunda kalma hallerinin ispatı ile taahhüdün geçersizliği ileri sürülebilir. Fakat irade sakatlığı ile taahhüt verdiğini iddia eden kiracı bu sözleşmeyi düzenleme tarihinden itibaren 1 yıl içinde iptal etmelidir yani sözleşme nedeniyle tahliyesi istendiğinde bu 1 yıllık süre geçmiş ise artık bu nevii irade sakatlığına uğradığı iddiasında bulunamaz.

Kiralanan konutun aile konutu olmasının tahliye taahhüdüne etkisi varmıdır?

Bu konu çok önemlidir. Yargıtay 2.Hukuk Dairesi’nin E2019/1311K, 2019/4071 T.4.4.2019 kararları ile eğer aileye kiralama yapıyorsanız mutlaka her iki eştende imza almalısınız. Konutun aile konutu olması
halinde kira sözleşmesinde ismi yazan eşin tek başına taahhüdü izmalaması yeterli değildir. Her iki eşinde imzasının bu taahhütte olması gerekir. Aksi halde tahliye taahhüdüne dayanılarak aile konutu tahliye
edilemez. Yani konutu aileye kiraya verirken her iki eşten de imza almayı salık veriyorum.

Kiracı taahhüt ettiği tarihte tahliye etmez ise ne yapılır?

Taahhüt edilen tarihten itibaren 1 ay içinde tahliye talebiyle icra takibi başlatılmalı veya doğrudan tahliye davası açılmalıdır. Bu süre kaçırılırsa kiracınızın,tahliye taahhüdüne dayanılarak tahliyesini isteme hakkınız düşer. Bu 1 aylık süre içerisinde kiracıya bildirimde bulunarak dava açılacağı ihtar edilir ve dava açma süresi kira yılı boyunca uzamış olur yani tahliye taahhütnamesinde tahliye edileceği yazıian tarihten itibaren 1 ay içinde tahliye ihtarını çekerseniz dava açma hakkının kira dönemi daim kalır yoksa bu hakkı kaybedersiniz. Bu 1 Aylık sure hak düşürücü bir süredir ve çok önemlidir.

Kiracı tahliyeye itiraz ederse ne olur?

Kiracı taahhütnamedeki imzanın kendisine ait olmadığına veya taahhütnamenin düzenlenme tarihine itiraz etmemişse bu itirazın kaldırılması için icra hukuk mahkemesinde dava açılmalıdır. Söz konusu taahhüt noterde yapılmamışsa ve kiracı imzaya yada düzenleme tarihine itiraz ederse bu itirazın kaldırılması için bu sefer icra hukuk mahkemesinde değil, sulh hukuk mahkemesinde dava açılmalıdır.

Kiracı ve kiralayan olarak her türlü hukuki destek için iletişim numaralarımdan bana ulaşabilirsiniz.