Kiracı – Ev Sahibi Sorunlarının Hukuki İncelemesi

Günümüzün en güncel sorunlarından biri de kiracı-ev sahibi ilişkisi oldu. Bu ilişkide çıkan anlaşmazlıklara ilişkin hukuki haklarınız nelerdir biliyormusunuz?

Öncelikle kiracı yönünden incelemek istiyorum.Ev sahibiniz ile aranızda bir kira sözleşmesi mutlaka olmalı ancak bu sözleşmenin bitimi diğer sözleşmelerde olduğu gibi ev sahibinizi size evden çıkarmasına gerekçe değildir. Borçlar Kanunu’nun 347.maddesinde bu net bir şekilde korunmuştur. Aranızda 1 yıllık bir kira sözleşmesi yani kontrat olmasına istinaden yılın bitiminde sözleşme sona erdi çık deme hakkı yoktur,peki o zaman neden sözleşmeye bu süre konulmaktadır diye sorarsanız bunun anlamı kiralayan yani kiracı açısından önemlidir. Evsahibi çıkaramaz ama kiralayan yani kiracı sözleşme sonundan en az 15 gün once bildirimde bulunma şartıyla sözleşmeyi fesh edebilir fakat bu 15 günlük sürede bildirim yapmazsanız ev sahibi açısından sözleşme 1 yıl daha aynı koşullarda uzamış kabul edilir.

Peki ev sahibinin sözleşmeyi fesh etme hakkı hiç mi yok derseniz pek tabii var o da üzerinden 10 yıl geçen kira sözleşmelerinde ev sahibi hiç bir sebep göstermeksizin sözleşmeyi fesh edebilir. Tüm bu süreçler mutlaka yazılı hatta mümkünse noter aracılığı ile olmalıdır. Pek tabii 10 yıl dışında da ev sahiplerine tanınan sözleşmeyi fesh etmeye dair bazı özel durumlar vardır. Bunlar, Borçlar Kanunu’nda açıkça belirtilmiştir. Ama bu durumların tek şartı ise dava açmaktır.

Bunlar; Ev sahibinin kendisi veya eşi,çocuğu veya bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için mülkün kentsel dönüşüm ve sair gereksinimi için,yada ev sahibi evi başkasına satar ise feshedebilir. Satış durumda yeni malik kiracıya evi satın aldığında dair 1 ay içinde bildirim yapmalıdır. Eğer evin boşaltılmasını istiyorsa ve kontratın bitimine 6 aydan daha fazla süre varsa 6 ay sonra tahliye davası açabilir ancak 6 aydan daha az bir süre varsa kontrat bitimine kadar tahliyeyi talep eder olmaz ise dava açar.

Bir de kiracının kusurundan kaynaklı tahliye sebepleri vardır bunlar da , kiracının boşaltmak için söz verdiği tarihi geçmesi, kirasını hiç ödememesi veya düzensiz ödemesi ki bunun için ev sahibinin en az iki haklı ihtar çekmiş olması gereklidir. Kira artış oranları da ayrı bir inceleme konusudur. Daha önceleri 12 aylık enflasyon oranı alınarak yapılan artışlarda son aylarda neredeyse % 59 ları bulan enflasyon
oranları ortaya çıkınca kira artış oranıyla ilgili kısıtlama getirilerek 12 aylık enflasyon oranının yüzde 25’in üzerinde olması halinde kira zammı yüzde 25’te sınırlandırılmıştır.

Her durumun kişiye özelliği söz konusu olduğundan burada genel hatlarıyla incelediğimiz hususla igili her türlü bilgi için ofisimden destek alabilirsiniz.